Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Η Ζαργανα του Ορσον Γουέλς

Θα επιμείνω λίγο ακόμα με το θέμα του ψαριού γιατί θεωρώ πως είναι σοβαρό. Όχι για τους προφανείς λόγους.
Οι κατασκευασμένες ειδήσεις δεν είναι απλά ένα φαινόμενο που συμβαίνει "κατά λάθος". Είναι ένας τρόπος να τραβούν την προσοχή και να ωφελούνται κάποιοι (σε χρήμα και σε δημοτικότητα). Από τις αναρτήσεις για τους μηχανισμούς που θα σου μάθουν αγγλικά μέσα σε ενα βράδυ, από τους Πακιστανους που πήγαν ταψί με σκύλο στον φούρνο της γειτονίας, από τον σκύλο που τον τάισαν βεγγαλικά...από τους 53 βαθμούς Κελσίου στο Ντουμπάι, τόσα πολλά παραδείγματα που μοιάζουν άλλα δεν είναι αληθινά άλλα καταδεικνύουν πόσο ευάλωτοι και απροστάτευτοι είμαστε απέναντι στις κατασκευασμένες ειδήσεις και πόσο εύκολοι να τσιμπήσουμε σε ειδήσεις που εγείρουν έντονα συναισθήματα αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Στην υπόθεση του ψαριού ισως όντως να υπέστη βλάβη από καποιους, ειτε απο καλές προθέσεις για να το σώσουν, ειτε για να το αιχμαλωτήσουν για το επομενο γεύμα τους. Δεν εχει σημασία. Αυτό που είναι τρομακτικό με την υπόθεση είναι ότι σε έπεισαν ότι βλέπεις πράγματα στο συγκεκριμένο βίντεο που στην πραγματικότητα δεν είδες. Δεν ήταν ξιφίας, δεν ήταν λιθοβολισμός, δεν γέννησε το φτωχό ζώο και δεν πέθανε στο βίντεο. Εσύ τα είδες όμως όλα αυτά και αντέδρασες ακραία. Επειδή κάποιος σου είπε ότι έγιναν. Και μετά είδες και άλλα. Είδες νοικοκυραίους. Είδες φασίστες , είδες δολοφόνους ,είδες καπιταλισμό. Και άλλες φορές και σε άλλες περιπτώσεις έχεις δει πράγματα που ίσως να μην τα είδες στην πραγματικότητα και δεν το έψαξες παρακάτω.
Ενα πανίσχυρο όπλο έχει στηθεί μέσα από το διαδίκτυο οπου ευκολα μπορουν να καθοδηγησουν το συναίσθημα, τις απόψεις και κατα ασυνέπεια και τις επιλογες μας.
Είμαι σίγουρη πως θα έχει προηγηθεί κάποιο ψυχιατρικό πείραμα που να εξηγεί το φαινόμενο. Κάποιος ειδικός θα μπορούσε να πει πολλά γιατί έξυπνοι άνθρωποι την πατάμε. Βάζω κι εγώ τον εαυτό μου σε αυτό. Την έχω πατήσει πολλές φορές.
Το 1938 ο Όρσον Γουέλς προκάλεσε πανικό στην Αμερική και έπεισε ενα ολόκληρο έθνος μέσα από μια ραδιοφωνική εκπομπή πως δέχονται επίθεση από Αρειανους.
Δεν είναι καινούρια πράγματα αυτά.
Η συχνότητα που συμβαίνουν είναι ανησυχητική
Και σε άλλες πιο δυσαρεστες αφηγήσεις, στο παράδειγμα της Ρουάντα (που για αυτο μιλάω συχνα), ξεκίνησε μια ολόκληρη γενοκτονία με αφορμή τέτοιες ψευδείς ειδήσεις απο το ραδιόφωνο.
Δεν ξερω για εσάς. Άλλα η ιστορία με το ψάρι με έχει φρικάρει.