Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Εθελοντής, Αλληλέγγυος ή Αλληλέγκυος;


Επειδή μας μαλώνουν κάποιοι που τολμήσαμε να συγκρίνουμε τον όρο αλληλέγγυος με τον όρο εθελοντής, για να το δούμε λίγο μαζί...

Σύμφωνα με το λεξικό: Εθελοντής είναι εκείνος που εκτελεί κάποιο έργο ή εργασία όταν υπάρχει μια κοινωνική ανάγκη, με τη θέλησή του και χωρίς αμοιβή. O θεσμός του εθελοντισμού έχει συμβάλει ως προς την επικράτηση της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού. Επίσης έχει αμφισβητηθεί γιατί πολύ συχνά, από κυβερνήσεις, πολιτικά κόμματα, επιχειρηματίες, οργανώσεις κ.α., έχει χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλίσει  δωρεάν εργατικά χέρια.

Σύμφωνα με το λεξικό: Αλληλέγγυος είναι ο συνυπεύθυνος, εκείνος που έχει κοινές ευθύνες με άλλους, εκείνος που φέρει την αλληλέγγυα ενοχή, ο αμοιβαία εγγυόμενος.
Στις κοινωνικές επιστήμες και στην κοινωνιολογία, ο όρος αλληλεγγύη (δεν βρήκα αναφορά του όρου αλληλέγγυος ) έχει κατηγοριοποιηθεί σε τύπους: η οργανική, η μηχανική αλληλεγγύη και έχει αναφερθεί και σε πλαίσια «φυλετισμού». Αναφέρεται ως ένα “προβληματικό” πεδίο καθώς έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από δυνάστες και εθνικιστές για να επιτύχουν την ομοιογένεια, την ομαδική συνείδηση και την κοινωνική συνοχή προς όφελός τους.

Σχετικά με το ντιμπέιτ τώρα.
Προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι ηθικό να αποδώσεις τον όρο Αλληλέγγυος σε κάποιο πρόσωπο που προσφέρει κάποια κοινωνική εργασία γιατί δεν υπάρχει έγκυρος και αντικειμενικός τρόπος για να διακρίνεις εάν το κάνει με κίνητρο την αλληλεγγύη. Από όσο ξέρω δεν υπάρχει κάποιο αλληλεγγυόμετρο.
Και αυτό γιατί, όπως και σε όλες τις ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις κάποιος μπορεί να έχει εμπλακεί στο προσφυγικό και για άλλους λιγότερο αγαθούς λόγους. Πχ, για προσωπική, επιχειρηματική, πολιτική προβολή, κ.α..
Και γι αυτούς τους άλλους λόγους θα σας μιλήσω παρακάτω.

Μέσα σε όλη αυτήν την τεράστια κινητοποίηση ανθρώπων, η πλειοψηφία νομίζω αδιαφορεί ή δεν έχει προβληματιστεί σε ποιον χαρακτηρισμό θα πρέπει να ανήκει. Ο περισσότερος κόσμος όταν φέρνει τα τρόφιμα και τα ρούχα στις αποθήκες δεν έχει ανησυχία μέσα του: 'Άρα τώρα τι είμαι; Αλληλέγγυος ή εθελοντής;” Το ίδιο ισχύει και για πολλές ομάδες που έχουν αυτό-οργανωθεί για να προσφέρουν είτε φαγητό, είτε υπηρεσίες.
Αυτήν την αγωνία και την επιμονή σε χαρακτηρισμούς μέσα στο τεράστιο σώμα των ανθρώπων της προσφοράς, την έχουν λίγοι. Ποιοι; Είναι κάποια ναρκισσιστικά, ψυχαναγκαστικά και επιθετικά άτομα που είναι εκεί για να προβάλουν τον εαυτό τους ή για να μαζέψουν οπαδούς για το πολίτικο σχήμα που ανήκουν. Περιφρονούν επιδεικτικά την όποια προσπάθεια κάνουν άλλες ομάδες και θεωρούν πως από εκείνους μόνο εξαρτάται η ακεραιότητα των προσφύγων.
Είναι εύκολο να τους διακρίνεις. Στον δημόσιο λόγο τους είναι επιθετικοί μιλάνε με χαρακτηρισμούς, απειλές, εκδικητικότητα και χρησιμοποιούν πολύ συχνά το: “Εμείς και οι Άλλοι”. Κινούνται μέσα στις δομές με έναν αέρα σα να τους ανήκουν οι πρόσφυγες. Προσπαθείς να τους εξηγήσεις γιατί δεν πρέπει να φωτογραφίζουν τους πρόσφυγες, την ώρα που κλαίνε, την ώρα που τρώνε, την ώρα που κοιμούνται -χωρίς την άδειά τους και γιατί δεν πρέπει να εκθέτουν τα παιδιά στο διαδίκτυο και σε κοιτάνε με μάτια συγκινημένα: “Δεν ξέρεις εσύ..”.

Προσωπικά, αυτούς τους ξεχωρίζω από τους αλληλέγγυους. Θα τους ονομάσω αλληλέγκυους γιατί κυοφορούν ρατσισμό και διχασμό.

Συνήθως οι αλληλέγκυοι ανήκουν σε κάποια πολιτική κίνηση αριστερού αυτοπροσδιορισμού ή σε κάποιο “σχίσμα” αριστερό. Η λέξη αλληλέγγυος εμμονικά χρησιμοποιείται από αυτούς κυρίως και ο στόχος είναι να χρυσώσουν το χαπάκι της εθελοντικής εργασία που προσφέρουν γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Εθελοντισμός ήταν μια από τις κουλτούρες που είχαν πολεμήσει και συνδυάσει με τη δουλικότητα και τον χειρισμό των ανθρώπων.
Και αυτό είναι το επιχείρημα για να συνεχίσει ο υποκριτικός διαχωρισμός και προβάλλεται και για τις άλλες αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες που δεν είναι αριστερές ή δεν τους ενδιαφέρει να το δηλώσουν. Η δωρεά σε μακαρόνια που προσφέρθηκε από ένα σουπερμάρκετ ή έναν επιχειρηματία στο αριστερό σχήμα, είναι αλληλεγγύη. Αν προσφερθεί σε άλλη ομάδα, είναι ξέπλυμα χρήματος.
Τώρα αυτοί οι αλληλέγκυοι τα έχουν βάλει με τις ΜΚΟ και την όποια προσπάθεια κάνει η κρατική μηχανή για να μεριμνήσει για το προσφυγικό.
Με όλες τις ΜΚΟ φυσικά, χωρίς διάκριση.
Άσχετα εάν κάποιες αλληλέγγυες ομάδες κάνουν ότι ακριβώς κάνουν οι ΜΚΟ.
Γιατί μπορεί να τρολάρεις τις ΜΚΟ αλλά αν τη ίδια στιγμή βγάζεις προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στο face book και με αυτά τα λεφτά πληρώνεις το ενοίκιο της έδρας σου, το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνό σου, ή τα έξοδα της κατάληψης και τη βενζίνη σου, είσαι ΜΚΟ. Και από το χείριστο είδος γιατί η διαφορά είναι πως η ΜΚΟ πληρώνει φόρους και είναι υπόλογη σε ένα πρωτόκολλο οργάνωσης και συμπεριφορά απέναντι στις ευπαθείς ομάδες που υπηρετεί..

Εκεί στο πρωτόκολλο είναι επίσης μια μεγάλη διαφωνία. Οι αλληλέγκυοι δεν αντέχουν να τους βάλεις κανόνες. Ή να τους πεις πως υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να προσφέρεις βοήθεια. Τα ξέρουν όλα. Μην τολμήσεις προς θεού να τους πεις όχι (σε προειδοποίησα)
Είχα βρεθεί με μια ομάδα αλληλέγγυων που είχε και κάποιους αλληλέγκυους μέσα, σε μια ήμι-οργανωμένη δομή. Είχε δηλαδή κοντέινερ, μεγάλες σκηνές της Ύπατης, σταθερά μαγειρεία, χημικές τουαλέτες. κτλ. Οι τύποι μπούκαραν με μια μεγάλη φιάλη προπανίου για να μαγειρέψουν . Όταν οι εργαζόμενοι τους είπαν “Όχι για λόγους ασφαλείας”, άρχισε το πανηγυράκι και οι χριστοπαναγίες και οι αφορισμοί που κράτησαν για αρκετή ώρα: “Λαμογια Μικιατζήδες κτλ.”.
Αυτοί οι αλλυλέγκυοι τα έχουν βάλει και με τους εργαζόμενους των φορέων, που προσφέρουν εργασία επί πληρωμή. Σε άλλες συνθήκες θα διαδήλωναν για το αίμα του απλήρωτου εργάτη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αμάρτημα της εργατιάς, να πληρώνεσαι για το 8άωρο που αφιερώνεις ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ στην υπηρεσία των αναγκών μιας κοινωνικής ομάδας οπως οι πρόσφυγες.

Συμπέρασμα:

Η Αλληλεγγύη είναι το νέο “Εδώ Πολυτεχνείο”.
Ο φασισμός, ο ρατσισμός, τα κλειστά σύνορα είναι η αφορμή για να αποκτήσουν κάποιοι 15 λεπτά κοινωνικής ύπαρξης-δημοσιότητας .
Θα δούμε πολλούς υποκριτές σε ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών που θα διεκδικήσουν έδρανα επειδή μοίρασαν συσσίτιο και αρχειοθέτησαν πάμπερς.
Έχω σημειώσει και ονόματα.

Θα σας τα δώσω κάποια στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: